Cataracta este o afectiune oftalmologica ce determina scaderea progresiva a vederii prin pierderea calitatilor cristalinului. Cristalinul este o lentila ce se afla imediat in spatele partii colorate a ochiului, irisul. Caracteristica principala a cristalinului este acomodatia prin care intelegem capacitatea de a vedea la toate distantele.

Peste 70% din persoanele sanatoase de peste 60 de ani vor dezvolta cataracta. Inaintarea in varsta este cea mai importanta cauza de aparitie a cataractei. Exista insa cazuri in care cataracta poate fi intalnita si la persoane mai tinere. Cataracta  poate fi congenitala sau dobandita. Alti factori ce pot influenta sau determina aparitia cataractei sunt: medicamentele (ex.:cortizonul), mediile toxice, bolile sistemice (ex.:diabet), traumatismele, expunerea la raze ultra violet si nu in ultimul rand ereditatea. In stadiile avansate, netratata, cataracta poate produce complicatii grave.

De cele mai multe ori cataracta afecteaza ambii ochi iar scaderea vederii, datorate cataractei nu este insotita de durere. Principala acuza a pacientului este scaderea progresiva a vederii sau incetosarea acesteia. Pacientul este nemultumit de vederea sa si incearca in zadar schimbarea ochelarilor.

Singura metoda de tratament a cataractei este cea chirurgicala (operatia). Prin operatie, medicul, inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial, care este valabil pentru tot restul vietii . In momentul de fata, datorita tehnologiei foarte avansate, operatia de cataracta a devenit  foarte putin traumatizanta pentru pacient, recuperarea vizuala fiind de cele mai multe ori spectaculoasa.