Glaucomul sau “apa neagra” cum este cunoscuta in popor, este o boala a nervului optic, de cauza necunoscuta, ce poate fi insotita de tulburari de tensiune intaraoculara. Este o afectiune oculara, cronica, bilaterala, asociata cu deteriorarea nervului optic. Daca boala nu este depistata si tratata corespunzator, la timp se poate ajunge la orbire.
Glaucomul cu tensiune normala, este si mai dificil de diagnosticat si de tratat. Glaucomul poate aparea la orice varsta, chiar si la copil, dar este mai frecvent intalnit la persoanele de peste 40 de ani. Persoanele care au cazuri de glaucom in familie prezinta un risc crescut de aparitie al bolii.

Glaucomul este o boala progresiva care dureaza toata viata, pentru care nu se cunoaste inca nici un tratament care sa-l poata vindeca. Cu un tratament corect vederea poate fi pastrata pentru toata viata. Este o boala periculoasa si vicleana, de cele mai multe ori nu prezinta nici un semn bolnavului. Atunci cand persoana in cauza constata sau constientizeaza o inrautatire a vederii, de cele mai multe ori este prea tarziu si medicul nu mai poate remedia situatia. In glaucom tot ce se pierde nu se mai poate recupera.

Singurul mod de a descoperi aceasta afectiune, la timp, este de a efectua controale periodice la medicul oftalmolog.

In momentul de fata exista metode moderne de a diagnostica din vreme glaucomul. Recomandarea este ca dupa varsta de 40 de ani, fiecare sa mearga la doctorul oftalmolog o data pe an si sa efectueze investigatii ca: masurarea presiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi, examen al campului vizual, pahimetrie si tomografie de nerv optic. Cu ajutorul acestor investigatii se poate depista orice forma de glaucom in stadii foarte incipiente sau se poate determina gradul de risc pentru aceasta boala.